(Press release originally published in Swedish)

Magasin 3 Stockholm Konsthall inbjuder till en installation av Felix Gonzalez-Torres. I katalogen till utsällningen anknyter David Deitcher Gonzalez-Torres' konst till minimalismens bruk av industriellt framställda föremål. Men där minimalismen utvecklades i en tid med trots allt bevarad framstegstro, skriver Deitcher, har konstnärer som Gonzalez-Torres i en mera ovis tid inspirerats till att utforska möjligheten av en mera blygsam konst, en som leder i riktning mot frågor snarare än svar. Deitcher finner hos Gonzalez-Torres en strävan att återge vardagen dess helhet, en vardag som idag är splittrad, som innebär såväl nöje, lust och kärlek som förlust, sorg och saknad. Genom sina iscensättningar överskrider han den artificiella gränsen mellan det "offentliga" och det "privata". På det sättet, menar Deitcher, "återvinner han implicit betydelsen hos föremål som - likt konsten och kärleken - varken kan förändra världen eller vara för evigt men som på många subtila sätt bidrar till att minska vårt främlingskap och fördjupa vår livskänsla". 

Konstnären har arrangerat ljusgirlander med 500 glödlampor i konsthallens tak. På dess ena kortvägg finns som affisch ett förstorat svart/vitt fotografi. Som i flera av Gonzalez-Torres' tidigare verk är bilden hämtad från hans privata fotoalbum, denna gång av hans nyligen bortgångne vän Jeffs hand. 

Affischen finns även på följande platser i stockholm: Kunsgatan 38 (T-banenedgång i hörnet Kungsgatan-Sveavägen), Nybrogatan 16 och Kocksgatan 54 samt med vänligt tillmötesgående av Wennergren-Williams AB på ytterligare någre platser, som dock ej ännu är bestämda vid detta pressmeddelandes utskick. 

Felix Gonzalez-Torres är född på Kuba 1957 och numera bosatt och verksam i New York. Han har studerat vid Whitney Museum Independent Study Program, Pratt Institute i Brooklyn och vid International Center for Photography/ New York University. Sedan 1987 har han haft separatutställningar och deltagit i grupputställningar bl a i New York, Boston, Chicago, Los Angeles och San Francisco, i Mexico City samt i europeiska städer som Berlin, Milano, Madrid, Wien, Bryssel, Paris och Nice. 

Till utställningen publiceras en illustrerad katalog med text av David Deitcher. 

Outdoor Billboard Locations
1. Hantverkaratan 49
2. Kocksgatan 54
3. Kungsgatan 38
4. Nybrogatan 16
5. Ingemarsgatan 1
6. Korsbarsvagen/ Valhallavagen

Back To Top